30 jaar ervaring Gratis verzending vanaf €250,- excl. btw Snelle levering Beoordeeld met een 9.3
Home > Kennisbank > Verkeerspalen > Hoe werkt een bollard?
Hoe werkt een bollard?

Hoe werkt een bollard?

Inhoudsopgave

Hoewel bollards misschien niet direct opvallen in het straatbeeld, vormen ze tegenwoordig een van de hoekstenen van stadsplanning en beveiliging. Ze sturen verkeer de juiste richting op, schermen gebieden af en waarborgen de veiligheid van winkelterreinen en parkeerplaatsen.
Anders dan bijvoorbeeld slagbomen of kettingen nemen ze zeer weinig ruimte in, maar zijn ze toch zeer effectief in het bereiken van hun doelen – effectiever zelfs dan bijvoorbeeld betonblokken, die zo nu en dan nog weleens als wegversperring worden gebruikt.

In deze blog gaan we dieper in op bollards: welke objecten met deze term bedoeld worden, hoe ze werken, welke soorten bollards er bestaan en hoe ze worden toegepast in diverse situaties.

Wat zijn bollards eigenlijk?

Breed genomen zijn bollards stevige, verticale palen die dienen als fysieke barrières voor voertuigen. Ze kunnen beschouwd worden als variant op de parkeer- en afzetpalen en zijn meestal gemaakt van krachtige en duurzame materialen als staal, beton of kunststof. Welk materiaal wordt gekozen, is afhankelijk van hun specifieke doeleinde. Daarbij kunnen ze variëren in grootte en vorm.

De producten hieronder tonen verschillende soorten bollards, van brede stalen exemplaren tot dunnere kunststof exemplaren in waarschuwingskleuren. Waarschijnlijk ben je hier wel bekend mee uit het dagelijks leven, waarin ze veel worden aangetroffen op pleinen, langs wegen, in parkeergarages en op luchthavens.

Fadini CORAL hydraulische verkeerspaal

Art.nr: 0010-
Vanaf 2.383,80
Bekijk opties

Fadini TALOS hydraulische verkeerspaal/bollard

Art.nr: 94-
Vanaf 4.146,60
Bekijk opties

Fadini TALOS M50 hydraulische bollard – H= 1000 mm – Ø275 mm – 20 mm – RAL 7028

Art.nr: 9690L
Prijs op aanvraag

Anti-rampalen

Sommige bollards worden ook wel anti-rampalen of anti-terreurpalen genoemd. Deze worden geplaatst op plekken waar het risico op terreuraanslagen het grootst wordt geacht, zoals bij banken, overheidsgebouwen of druk bezochte pleinen.

Deze bollards zijn uitgebreid getest om te voldoen aan de ASTM F2656-15 C70- en IWA 14-1: 2013V/7200 (N3C)/80-standaarden en zijn te herkennen aan de M50- of K12-aanduidingen. De rol van deze bollards is belangrijker dan die van enkel verkeersregulatie; met de juiste plaatsing hiervan kunnen de grootste dodelijke aanrijdingen voorkomen worden.

Vaste en inzinkbare bollards

Nu we hebben gedefinieerd wat bollards zijn, is het belangrijk om te beseffen dat er een essentieel onderscheid gemaakt kan worden tussen vaste en inzinkbare bollards.

Vaste bollards, ook wel ‘dummies’ genoemd, zijn statische, onbeweeglijke palen die op plekken worden gemonteerd die te allen tijde afgeschermd moeten blijven. Dit zijn in principe gewoon wegversperringen, hoewel ze minder ruimte innemen dan traditionele methoden en daardoor in veel gevallen ook esthetisch aantrekkelijker zijn.

Aan de andere kant hebben we ook de inzinkbare bollards, oftewel de varianten waar deze blog in de kern over gaat. Deze kunnen in de grond worden verlaagd door middel van een pulsgever of sensor om zo doorgang te verlenen of voertuigen toestemming te geven op een bepaalde plek te parkeren. Deze zijn veelzijdiger dan dummies of bijvoorbeeld anti-parkeerbeugels, dus wordt hieraan tegenwoordig ook vaak de voorkeur gegeven.

Hoe werkt een bollard - talos bollard van fadini-min
TALOS bollard van Fadini: dé populairste inzinkbare paal.

Bollards: handmatig en automatisch

Zoals we net gezien hebben, worden inzinkbare bollards ingezonken zodra hiervoor een signaal wordt afgegeven middels een pulsgever of sensor. Inzinkbare bollards op bijvoorbeeld privéparkeerplaatsen kunnen op handmatige wijze bediend worden met een sleutel, drukknop, handzender of hendel om enkel toegang te verlenen aan één specifiek voertuig; in geavanceerde gevallen kan hiervoor echter ook gebruik worden gemaakt van kentekenherkenning. Aan de andere kant kunnen geautomatiseerde bollards gekoppeld worden aan een verscheidenheid aan systemen, om ze zo in de grond te kunnen verlagen zonder dat daarvoor interventie van een derde partij vereist is.

Automatiseringssystemen

Er bestaat een grote verscheidenheid aan manieren waarop geautomatiseerde bollards in de grond kunnen worden verlaagd. Om hiervan een beeld te geven, sommen we graag enkele hiervan voor je op:

  • Voertuigdetectiesensoren: Lusdetectoren en detectielussen kunnen in de ondergrond worden aangelegd om voertuigen te detecteren door middel van het magnetisch veld. Deze registreren wanneer er een voertuig wil passeren en activeren de bollards in lijn met de daarvoor ingestelde regels.
  • Camerasystemen: Met camera’s kunnen voertuigen en hun kentekens eveneens automatisch worden geregistreerd om toegang te verlenen. Mocht dit nodig zijn, dan kan er middels deze camera’s ook bewaking plaatsvinden.
  • Intercomsysteem en videofoon: Deze videofoon- en intercomsystemen worden op een wand of aanmeldzuil gemonteerd, zodat de bezoeker  vanuit het voertuig op de knop van de intercom of videofoon kan drukken. De bevoegde persoon kan de persoon weigeren, of de bollard bedienen in het geval dat de bezoeker doorgang mag krijgen.
  • Parkeerzuilen en parkeersystemen: Wanneer men bij een met parkeerzuilen geïntegreerd systeem betaalt, kan er eveneens een parkeerplaats worden toegewezen. Deze systemen zijn geheel geautomatiseerd en maken het toekennen van specifieke parkeerplaatsen aan specifieke bezoekers mogelijk.

Comelit Ciao deurstation intercom kit – 2-draads

Art.nr: CKCA2061A
391,-
Bestel nu

Scan&Go Revenue – Tokenization betaalzuil met printer – 358 x 340 x 1180 mm

Art.nr: RC152pB3.6T/6.2
Prijs op aanvraag

E-Loop Commercial detectiekit – Met E-Trans 50 ontvanger – Opbouw – Exit Mode

Art.nr: E-LOOPC-K
831,-
Bestel nu

Hoe werkt het mechanisme achter inzinkbare bollards?

Inzinkbare bollards moeten soepel uit de grond kunnen oprijzen en weer terugzakken; dat is waarom ze worden aangedreven door geavanceerde mechanische systemen om dit proces mogelijk te maken. Vaak bestaan deze systemen elektrische motoren, hydraulische cilinders of een combinatie van beide.

Inzinkbare bollards met elektrische motoren maken gebruik van tandwielen en andere mechanismen. Zodra deze een signaal ontvangen, wordt de elektrische motor geactiveerd en begint deze te draaien. Hierdoor kan de bollard op mechanisme wijze omhoog worden geduwd, maar kan er ook een hydraulisch systeem in werking treden.

Wanneer een bollard met hydraulische aandrijving omhoog moet komen, wordt er via een pomp druk gezet op de hydraulische systemen. Hierdoor wordt de paal uit de grond omhoog geforceerd. Om deze weer te laten zakken, wordt de druk verminderd, zodat hij op veilige en rustige wijze naar zijn oorspronkelijke positie terugkeert.

Zo kun je de veiligheid rondom bollards waarborgen

Zoals met alle geautomatiseerde toegangscontrolesystemen het geval is, brengen inzinkbare bollards een zekere mate van risico met zich mee. Mochten deze namelijk onverhoopt omhoog komen wanneer er een voertuig bovenop geparkeerd staat, dan kan dit leiden tot (ernstige) schade. Om de veiligheid rondom dergelijke bollards te waarborgen, kunnen er daarom verschillende veiligheidssystemen en -maatregelen worden geïmplementeerd.

  • Met lusdetectoren en detectielussen kan niet alleen doorgang aan voertuigen worden verleend, maar kan ook worden geregistreerd of er zich een voertuig boven de bollard bevindt, zodat deze in de grond vergrendeld kan worden.
  • Fotocellen geven via een verzender een signaal af dat door een ontvanger moet worden opgevangen. Zodra dit signaal door een voertuig wordt onderbroken, wordt er een vergrendelingsmechanisme in werking gesteld dat voorkomt dat de bollard omhoog komt.
  • Door middel van verkeerslichten en andere waarschuwingssignalen kunnen bestuurders tijdig op de hoogte worden gesteld wanneer de bollard naar boven komt, zodat zij weten dat zij niet met hun auto’s kunnen passeren.
Hoe werkt een bollard - talos bollard van fadini met verkeerslicht-min
Het verkeerslicht geeft aan of de TALOS bollards geopend of gesloten zijn.

Bollards en hun werking: in conclusie

Bollards zijn zo veel meer dan gewone palen; in werkelijkheid zijn het dus geavanceerde instrumenten die met veel zorg moeten worden geïnstalleerd om het verkeer op gereguleerde én veilige manier te kunnen beheersen. Dankzij de verschillende slimme systemen die over de jaren zijn ontwikkeld, helpen bollards tegenwoordig om parkeerplaatsen en doorstromen grotendeels automatisch te reguleren en ongenode gasten te weren.

Als expert op het gebied van beveiligingsoplossingen denken we bij Geran graag mee over alles wat bij de installatie van bollards komt kijken, van de palen zelf tot de bijkomende veiligheidssystemen. Neem contact met ons op voor meer informatie, dan staan onze professionals je graag te woord.

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart

Wij zijn donderdag 9 mei & vrijdag 10 mei gesloten i.v.m. Hemelvaart. Bestellingen worden maandag 13 mei weer verwerkt.

Start typing to see posts you are looking for.
De waardering van geran.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1060 reviews.