30 jaar ervaring Gratis verzending vanaf €250,- excl. btw Snelle levering Beoordeeld met een 9.3
Home > Kennisbank > Hekwerk onderdelen > Welke schuifpoort onderdelen heb je nodig voor het realiseren van een schuifpoort?
Welke schuifpoort onderdelen heb je nodig voor het realiseren van een schuifpoort?

Welke schuifpoort onderdelen heb je nodig voor het realiseren van een schuifpoort?

Inhoudsopgave

Schuifpoorten zijn een populaire keuze voor het afsluiten van terreinen vanwege hun ruimtebesparende ontwerp en hun efficiëntie. Het succesvol realiseren van een schuifpoort vereist echter een goed begrip van de verschillende soorten poorten die onder deze term worden geschaard, alsmede van de verschillende benodigde onderdelen. In deze blog lees je daarom alles over de verschillende essentiële onderdelen voor elk type schuifpoort.

Om te beginnen: welke soorten schuifpoorten bestaan er?

Aangezien de term ‘schuifpoort’ in feite een overkoepelend begrip is voor een aantal verschillende soorten schuivende poorten met alle hun eigen functionaliteit, kunnen we niet bespreken welke schuifpoort onderdelen je voor deze poorten nodig hebt zonder ze eerst uiteen te zetten.

De meest traditionele schuifpoort is de rolpoort. Deze wordt op rails in de ondergrond bevestigd zodat deze soepel heen en weer kan glijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van wielen die aan de onderzijde van de poort zijn bevestigd. Deze rollen over de rails.

Hangpoorten daarentegen zijn een hangend type schuifpoort, dat gebruikmaakt van bovenrails voor de schuifbeweging. Voordeel van deze poorten is dat op deze manier contact met de ondergrond vermeden kan worden, voor een eenvoudigere beweging.

Welke schuifpoort onderdelen heb je nodig voor het realiseren van een schuifpoort?
Een hangpoort, gerealiseerd door verschillende onderdelen uit ons assortiment.

Tot slot zijn er nog de vrijdragende poorten, die geen gebruik maken van boven- of onderrails en die vrijelijk in de lucht lijken te hangen. Deze poorten hebben een ietwat langere onderbalk om dit gebrek aan rails mogelijk te maken. Het voordeel van vrijdragende poorten is dat deze in sommige gevallen esthetisch aantrekkelijker worden gevonden, evenals dat hieraan minder snel slijtage zal optreden aan de poort zelf.

Een schuifpoort zelf bestaat standaard uit drie onderdelen: een bewegend deel, een geleideportaal en een sluitportaal. Per type poort verschilt het echter wel welke overige onderdelen hiervoor nodig zijn; dit lees je hieronder.

Welke schuifpoort onderdelen heb je nodig voor een rolpoort?

Voor de realisatie van een rolpoort zijn in principe drie schuifpoort onderdelen benodigd: schuifpoort wielen, schuifpoort geleiderollen en schuifpoort rails.

De schuifpoort wielen zijn van vitaal belang voor de soepele werking van de rolpoort, aangezien deze letterlijk over deze wielen heen rolt. Op deze manier kan bovendien slijtage worden verminderd en verloopt de beweging efficiënter dan wanneer de poort letterlijk over de ondergrond zou geven.

De schuifpoort geleiderollers spelen een vergelijkbare rol als de wielen, maar zijn dan specifiek ontworpen om de poort tijdens het openen en sluiten in lijn te houden. Deze voorkomen dat de poort zijwaarts beweegt en dragen zo bij aan de stabiliteit.

Comunello wiel met ronde groef – Inclusief steun

Art.nr: 338-
Vanaf 26,45
Bekijk opties

Comunello omega rail – Elektrolytisch verzinkt – Opbouw – 3 meter

Art.nr: 289R19
82,13
Bestel nu

Comunello rubberen geleideroller

Art.nr: 229-
Vanaf 12,70
Bekijk opties

Tot slot vormen de schuifpoort rails de basis waarop de wielen en geleiderollen bewegen. Deze worden in de ondergrond gemonteerd en vormen de geleidende baan voor de poort. Om te kunnen garanderen dat de rails langdurig meegaan, is het essentieel om voor hoogwaardige materialen te kiezen die bestand zijn tegen slijtage en corrosie.

Naast de essentiële onderdelen zijn er ook extra toebehoren verkrijgbaar, zoals een eindstop, verbindingsstiften en tandlatten. Hoewel rolpoorten in veel opzichten lijken op hangpoorten en vrijdragende poorten, vereisen deze twee andere opties ietwat andere schuifpoort onderdelen om optimaal te functioneren. Daarom leggen we deze hieronder eveneens verder uit.

Welke schuifpoort onderdelen heb je nodig voor een hangpoort?

Hoewel hangpoorten eveneens gebruik maken van een (boven)rail en ook van schuifpoort wielen, worden in dit geval géén geleiderollen ingezet. In plaats daarvan wordt meestal gekozen voor plafond- of muursteunen, zoals te vinden zijn tussen ons toebehoren voor hangpoorten.

Hoewel ze, anders dan bij rolpoorten, niet rechtstreeks met de grond in aanraking komen, spelen schuifpoort wielen eveneens een cruciale rol bij hangpoorten. Deze wielen worden gemonteerd op het bewegende deel van de poort en maken gebruik van de bovenrails voor een vloeiende beweging.

Comunello rail MEDIO – Elektrolytisch verzinkt – H=53 mm – B=43 mm – L=6000 mm

Art.nr: 24-M
229,55
Bestel nu

Comunello wielset met 2 wielen – Voor rail MEDIO – D=44 mm

Art.nr: 2-C-M
15,50
Bestel nu

Comunello plafondsteun voor rail – MEDIO – Elektrolytisch verzinkt

Art.nr: 22-M
18,60
Bestel nu

De schuifpoort rails zelf worden gemonteerd aan de bovenkant van het poortframe om de wielen te ondersteunen. Zo bieden ze stabiliteit en zorgen ze ervoor dat de poort soepel en gelijkmatig langs de bovenrails beweegt.

Tot slot worden plafond- of muursteunen gebruikt om de bovenrails zelf te ondersteunen en te bevestigen, respectievelijk aan het plafond of de muur. Deze steunen zorgen voor de juiste positionering van de bovenrails, wat essentieel is voor zowel de stabiliteit als veiligheid van de hangpoort.

En welke onderdelen voor een vrijdragende poort?

Tot slot zijn voor de realisatie van een vrijdragende poort enkele specifieke schuifpoort onderdelen nodig om de werking te kunnen garanderen. Omdat deze poorten vrij zweven, komen er bij de realisatie ervan geen rails kijken. In plaats daarvan heb je hiervoor geleiderollen, een neuswiel met opvangmuil en eventueel schuifpoort wielen nodig. Deze onderdelen vind je tussen ons toebehoren voor vrijdragende poorten.

De geleiderollers worden gemonteerd aan de zijkanten van het poortframe. Deze houden de schuifpoort op zijn plaats en zorgen ervoor dat deze niet kan kantelen of verschuiven. Ook zorgen ze voor een soepele en gelijkmatige beweging tijdens het openen en sluiten.

Het neuswiel met opvangmuil wordt aan de andere kant geïnstalleerd aan de voorkant van de poort. Dit zorgt ervoor dat de poort soepel kan sluiten, en dat deze ook stevig op zijn plaats blijft zitten wanneer deze gesloten is.

Tot slot vormen de schuifpoort wielen optionele onderdelen die aan de vrijdragende poort kunnen worden toegevoegd, voor extra stabiliteit en soepelheid. In dat geval worden de wielen direct aan de ondergrond. Zo helpen ze wrijving en slijtage verminderen, zonder dat daar rails aan te pas hoeven te komen.

De realisatie van een schuifpoort in conclusie

Zoals we hebben kunnen zien, vereist het realiseren van een schuifpoort zorgvuldige planning én de juiste selectie van onderdelen voor het gewenste type poort. Rolpoorten, hangpoorten en vrijdragende poorten zijn namelijk allemaal varianten op de schuifpoort en hebben daarom hun eigen installatiemethoden.

Door daarnaast te kiezen voor onderdelen van hoogwaardige kwaliteit kun je een soepele werking van iedere schuifpoort garanderen. Bij twijfel kun je altijd advies inwinnen bij de experts van Geran, die je hier graag in adviseren. Zo stellen we al onze klanten tevreden met de beste schuifpoort onderdelen van topkwaliteit.

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Shopping cart
Start typing to see posts you are looking for.
De waardering van geran.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 1048 reviews.