30 jaar ervaring Gratis verzending vanaf €250,- excl. btw Snelle levering Beoordeeld met een 9.3

Nieuws

Home > Gesloten tijdens biddag (9 maart)
Gesloten tijdens biddag-min

Woensdag 9 maart zijn wij gesloten in verband met biddag voor gewas en arbeid. 

Telefonisch zijn wij deze dag niet bereikbaar. Bestellingen die woensdag 9 maart worden geplaatst, worden dezelfde dag nog verwerkt. 

In de 21e eeuw worden zowel dankdag- als biddag voor gewas en arbeid nog aangehouden door protestantse en gereformeerde kerken. Een groot deel van deze kerken houdt ‘s morgens en ‘s avonds kerkdiensten waarin het gebed om een zegen over de gewassen en de arbeid voor de komende periode centraal staat. Ook zijn er veel kerkgemeenten die de zondag erna een speciale gebedsdienst houden. In diverse (van oorsprong) vissersdorpen, zoals in de Hervormde Gemeente van Katwijk aan Zee en Arnemuiden, wordt ook gebeden en gedankt voor de Visserij en spreekt men van een Dankdag en Biddag voor Gewas, Arbeid en Visserij.

Doordat de agrarische sector geen groot stempel meer op de Nederlandse maatschappij drukt, ligt de nadruk in de gebedsdiensten niet sterk meer bij het “gewas”, maar meer bij de “arbeid”, het leven in de eigen gemeente, de economie, actualiteiten en de wereld in het algemeen. In sommige plaatsen zijn veel winkels de hele dag gesloten. De Urker vissersvloot blijft voor biddag een hele week thuis. In Ouddorp en omstreken worden de diensten voor beide dagen ook op de zondag erna gehouden, zodat de vissers erbij kunnen zijn.

Onder het motto “bid én werk” is het bij een aantal kerkgemeenten gebruikelijk om op dankdag allerlei goede (gedragen) kleding, dekens en speelgoed in te zamelen voor landen in Oost-Europa zoals Roemenië, Wit-Rusland of de Oekraïne. Daarnaast is een financiële bijdrage ook noodzakelijk om het transport van de ingezamelde goederen, dat vaak in eigen beheer wordt gedaan, te kunnen verzorgen.

De status van “vrije dag” hebben bid- en dankdag vrijwel overal in Nederland verloren. Behalve op reformatorische en sommige christelijke scholen die op deze dagen wel gesloten zijn. Ook zijn er nog enkele christelijke middelbare scholen die op de donderdag na bid- of dankdag geen huiswerk opgeven, zodat de kinderen die waarde aan beide dagen hechten, daar op school geen hinder van ondervinden.

Set your categories menu in Header builder -> Mobile -> Mobile menu element -> Show/Hide -> Choose menu
Winkelwagen
Start typing to see posts you are looking for.
De waardering van geran.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 993 reviews.