Bollen in verschillende maten

Geran heeft een uitgebreid assortiment bollen. Denk aan holle bollen, massieve bollen, gesmede of stalen exemplaren. Daarnaast zijn ze ook leverbaar in messing, koper of zelfs in een vergulde uitvoering.

Aantal zichtbaar: 32 16

Bol staal massief

Art.nr: BOL
0,2320,75
0,28-25,11 Incl.btw
Bekijk opties

Bol staal hol

Art.nr: SPM
2,7549,50
3,33-59,90 Incl.btw
Bekijk opties

Bol RVS

Art.nr: WK
3,50109,90
4,24-132,98 Incl.btw
Bekijk opties

Halve holle bol

Art.nr: DS
0,9824,88
1,19-30,10 Incl.btw
Bekijk opties

Bol koper

Art.nr: DWK
55,0082,50
66,55-99,83 Incl.btw
Bekijk opties

Bol messing

Art.nr: DWM
4,00372,50
4,84-450,73 Incl.btw
Bekijk opties

Bol koper met piek

Art.nr: DWKMP
72,50115,00
87,73-139,15 Incl.btw
Bekijk opties

Bol messing met piek

Art.nr: DWMMP
72,50120,00
87,73-145,20 Incl.btw
Bekijk opties

Bollen kopen?

De bollen zijn leverbaar in verschillende afmetingen en in de genoemde materiaalsoorten. Verschillende bollen zijn ook als halve bol verkrijgbaar. Daarnaast leveren wij ze op maat gemaakt, tot een diameter van wel 700 mm! Dus kunt u de bol die u zoekt niet vinden, neem dan gerust contact op met een van onze verkopers en wij leveren u dan het gewenste exemplaar.

Grande Forge bollen

De messing bollen zijn van het gerenommeerde merk Grande Forge. Deze zijn gepolijst en gelakt en zijn tevens voorzien van een draadbus, zodat ze eenvoudig te monteren zijn.

Bij onbehandelde stalen bollen kunnen kleurverschillen, roestvorming, vet/olie of afwijkingen in maatvoering optreden (dit geldt ook voor onbehandelde trapspijlen). Reclamaties hierover kunnen niet in behandeling worden genomen.

Uitvoeringen van stalen bollen

Stalen bollen zijn er in verschillende uitvoeringen. Stalen bollen worden veel gebruikt als vervangen van hekpunten, omdat een bol natuurlijk veel veiliger is dan een hekpunt. Er zijn natuurlijk ook hekpunten waar aan het uiteinde een bolletje gesmeed is en daar door stomp zijn. Hierdoor zijn ze dus veiliger om te gebruiken voor laag hekwerk.

De stalen bollen zijn warm gesmeed. Hierdoor zijn massieve bollen vaak niet exact rond en zie je de walshuid van het smeden. Wel zijn de bollen gemaakt van smeedstaal, zodat ze goed verlas- en verzinkbaar zijn. Na het verzinken en poedercoaten zien de bollen er strak uit.

Holle bollen toegepast

Holle bollen daarentegen zijn wel veel maatvaster omdat ze geforceerd worden op een mal. Er worden twee gelijke delen gemaakt die aan elkaar gelast worden en daarna worden bewerkt. Na het verzinken kun je soms de lasnaad terugzien. Dit komt doordat het silicium gehalte in de las hoger is dan het materiaal van de bol. Dat is dan gelijk het voordeel van een holle bol.

Het nadeel is echter dat je er een gaatje in moet boren voor het verzinken. Boor je er geen gaatje in? Dan kan er een gevaarlijke situatie ontstaan tijdens het verzinken. Als de bol – als onderdeel van een constructie – verzinkt wordt, warmt de lucht in de bol ineens heel erg op en kan het geen kant op. Het gevolg is dat de holle bol kan ontploffen met alle gevolgen van dien.

Een holle bol heeft tevens een gladder oppervlak omdat deze bollen geforceerd worden. De massieve bollen worden warms gesmeed en zijn daardoor minder maatvast en ruwer.

Roestvrijstalen bollen

De RVS bollen uit ons assortiment zijn grotendeels van RVS 304, maar indien vermeld van RVS 316. De roestvrijstalen bollen zijn hol, geslepen en voorzien van een draadbus. Een RVS bol kan geschroefd, maar eventueel ook gelast worden. Een roestvrijstalen of inox bol verkleurd niet en is door het productieproces heel maatvast.

Wij kunnen RVS bollen leveren met een andere diameter dan vermeld op de site. De prijzen en levertijden zijn op aanvraag. De meeste bollen worden uit voorraad geleverd. Een inox bol wordt veel gebruikt in hekwerken of in kunstwerken. Ook worden roestvrijstalen bollen gebruikt voor de afwerking op schoorsteenkappen.

Ruim assortiment koperen en messing bollen

Koperen en messing bollen vormen een belangrijk onderdeel van ons assortiment. De messing bollen van bijvoorbeeld Grande Forge zijn gepolijst en gelakt. Hier is de lasnaad niet zichtbaar. Deze bollen blijven ook onder alle weersomstandigheden hun glans lange tijd houden  Alle messing bollen zijn hol, met uitzondering van de kleinste exemplaren.  De bollen van Grande Forge zijn dikwandiger dan de overige messing en koperen bollen in ons assortiment.

Het verschil tussen messing en koper is meestal wel bekend: een koperen bol heeft een roodachtige glans en oxideert naar verloop van jaren naar groen. Dit zie je ook veel op daken van oude gebouwen. Messing bollen daarentegen zijn geel en oxideren naar donker bruin, mits ze voorzien zijn van een laklaag.

Bollen met een piek

Een bol met piek is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Ze zijn leverbaar in de materialen koper en in messing. Daarnaast kan de bol voorzien zijn van een ‘enkele’ piek en een ‘dubbele’ piek. Daarmee bedoelen we dat er een extra verdikking in de piek van de koperen of messing bol zit. De bol met piek wordt geleverd als hele bol, maar is gemaakt uit twee delen die aan elkaar gesoldeerd zijn. De bol met piek is ook voorzien van een moer met een draadbus.

Veelal wordt de bol met piek gebruikt voor een verfraaiing van een koperen of zwart gepoedercoate schoorsteenkap. Ook wordt de bol met piek toegepast in kunstwerken of ter versiering van een hekwerk.

Wilt u graag een of meerdere bollen toepassen voor uw hekwerk of schoorsteenkap? Via onze webshop kunt u de bollen gemakkelijk bestellen. Óf neem een kijkje in onze showroom te Rijssen en laat u zich adviseren door één van onze medewerkers!