Detectielussen en bijbehorende versterkers

Een detectielus wordt veelal gebruikt om zonder handelingen een poort of slagboom te bedienen. Om de juiste keuze te maken welke detectielus u wilt gebruiken, is het belangrijk om te weten wat uw situatie precies is.

Toont alle 8 resultaten

Aantal zichtbaar: 32 16

Detectielusversterker PROLOOP 1-kan 230V AC/DC

Art.nr: PRLO1/230
184,45
223,18 Incl.btw
Bestel nu

Detectielusversterker PROLOOP 1-kan 24V AC/DC

Art.nr: PRLO1/24
166,60
201,59 Incl.btw
Bestel nu

Detectielus versterker PROLOOP 2-kan 230V AC/DC

Art.nr: PRLO2/230
257,60
311,70 Incl.btw
Bestel nu

Detectielusversterker PROLOOP 2-kan 24V AC/DC

Art.nr: PRLO2/24
226,85
274,49 Incl.btw
Bestel nu

Detectielusversterker PROLOOP Lite 2-kan 24V AC/DC

Art.nr: PRLO2/24Lite
167,00
202,07 Incl.btw
Bestel nu

Detectielusversterker PROLOOP-Lite 1-kan 24V AC/DC

Art.nr: PRLO1/24Lite
117,50
142,18 Incl.btw
Bestel nu

Detectielus 6 meter, aansluitkabel 15 meter

Art.nr: WIRE1
64,00
77,44 Incl.btw
Bestel nu

Detectielus 10 meter, aansluitkabel 15 meter

Art.nr: WIRE2
79,00
95,59 Incl.btw
Bestel nu

Detectielussen of sturingen kopen?

Een detectielus en een detectielusversterker horen als eenheid bij elkaar. Wat doet een detectielus eigenlijk precies? Een detectielus is een inductielus dat gemaakt is van koper draad. Deze wordt in of onder het wegdek gelegd. In asfalt wordt een sleuf geslepen wat later weer met bitumen wordt afgedicht. Bij een situatie met klinkers wordt de lus in een buis onder de klinkers gelegd. Er zijn standaard maten lussen en maatwerk detectielussen. De standaard maten kunnen niet in een buis gelegd kunnen worden, maar worden direct onder de klinkers gelegd. Doordat de detectielus op de detectielussturing van o.a. Bircher Reglomat aangesloten wordt, ontstaat er een magnetisch veld of een spoel. Zodra er een metalen voorwerp boven de lus komt, herkent de lus het voorwerp en geeft het daardoor een puls. Daarbij is van belang dat de gevoeligheid juist staat ingesteld. Een detectielus zou je dus ook bij de pulsgevers kunnen zetten. Met deze combinatie van detectielus en lusdetector kunnen zowel poort als slagboom of bollard aangestuurd worden.

Een voertuig staat niet óp de lus, maar er boven. Veel mensen denken ten onrechte dat het met het gewicht te maken heeft, maar dat is dus onjuist. De combinatie van een detectielus en een PLC sturing geeft veel mogelijkheden.

Verschillende type detectielus sturingen

Er zijn verschillende types detectielussturingen van het merk Bircher Reglomat. Het voltage is verschillend tussen 230V en 24V en je hebt een 1 of 2-kanaals detectielussturing. Tevens is er een ‘uitgeklede’ versie, de Lite versie.

Bircher Reglomat detectielussen worden voornamelijk gebruikt ter beveiliging bij verkeerspalen of bollards. Ook kunnen ze ter beveiliging onder de boom van een slagboom worden gelegd. Detectielussen werken niet als beveiliging achter een poort. Een poort is immers van metaal gemaakt en daar reageert de detector in combinatie met de lus op. Zodra een poort boven de detectielus komt, zal deze niet weer willen sluiten.

Een detectielus is een pulsgever

Bij een poort, bollard, verkeerspaal of slagboom wordt een detectielus vaak gebruikt als pulsgever om het product te openen. In veel gevallen gaat dat gecombineerd met een aanmeldzuil waarvoor een detectielus gelegd is. Alleen als er een voertuig (auto of bromfiets) boven de lus staat, kan het intercomsysteem of het videofoonsysteem bediend worden. Een eventuele uitgebreide PLC sturing zou nog een vertraging kunnen aansturen, zodat er extra controle op de beweging is. Er wordt bijvoorbeeld eerst een verkeerslicht aangestuurd voordat een verkeerspaal naar beneden wordt gestuurd.

Geran heeft standaard afmetingen detectielussen in het programma, maar daarnaast worden bijna alle detectielussen op maat gemaakt. Tevens is het mogelijk om een detectielus te leveren inclusief het slijpen in asfalt en het afwerken ervan. Ook is het mogelijk om een detectielus onder klinkers te leggen, inclusief het uithalen en het opnieuw bestraten van de weg. De standaard lussen worden onder de klinkers gelegd in een zandbed van fijn zand. Dit blijft echter een goedkope, maar wel kwetsbare oplossing. Een scherp steentje kan zo maar een storing veroorzaken doordat deze de lus beschadigd. Tevens worden de maatwerk lussen voorzien van een compleet afgegoten koppeling met de kabel die naar de detectielussturing van Bircher Reglomat loopt.

De afmeting van een detectielus is in bijna alle gevallen afhankelijk van de situatie. Voor twee bollards heb je een bredere lus nodig dan wanneer je de detectielus alleen gebruikt voor het uitrijden. Er worden zelfs detectielussen gemaakt van maar liefst 6 meter breed. Tevens is het van belang wat de lengte van de kabel naar de detectielussturing is.

Goed om te weten…

Een detectielus kan niet zo maar in elke situatie gebruikt worden. Een zogenaamde stelconplaat met metalen omranding geeft vaak problemen. Dit komt door het metaal van de plaat wat de werking kan beïnvloeden. Ook als een detectielus in een hellingbaan gelegd wordt, kan het metaal in de hellingbaan of eventuele metalen verwarming problemen veroorzaken.

In de handleiding van de detectielussen en de detectielussturingen wordt duidelijk uitgelegd hoe een detectielus gelegd moet worden. Geran is al jarenlang verdeler van het Zwitserse merk Bircher Reglomat.